Sunday, March 14, 2010

....

assalamualaikum w.b.t.

annyeong haseyooo.,,,'ainul-sshi imnidaaa !


hukhuk..debo gak 5 ringgit beno..1st time posting ni..MyEm0.Com
*tidakkkk..kpada alysh..pinjam quote 5 ringgit kjp yepp..
MyEm0.Com

huhu..jadi seperti yang ana ada kbo aritu..insya Allah abis pekse TOV,,ana nak post ah skali kat blog kelas kite ni op..lame oh terbiar..sadis gak sikit2..
MyEm0.Com

jadi .. kali ni Insya Allah ade ah nak bg pengisian sikit..
ana terjumpa cerita ni kat salah satu website..dan cerita memang best!
kalau baca sekali dan tidak faham,,sila ulang,,
(dan jangan bace laju ngat ye..TT __________TT)


SYAHID SELEPAS MENGUCAPKAN SYAHADAH
Suatu ketika tatkala Rasulullah s.a.w. sedang bersiap di medan perang Uhud, tiba-tiba terjadi hal yang tidak terduga. Seorang lelaki yang bernama Amar bin Thabit telah datang menemui Baginda s.a.w.. Dia rupanya ingin masuk Islam dan akan ikut perang bersama Rasulullah s.a.w. Amar ini berasal dari Bani Asyahali. Sekalian kaumnya ketika itu sudah Islam setelah tokoh yang terkenal Saad bin Muaz memeluk Islam. Tetapi Amar ini enggan mengikut kaumnya yang ramai itu. Keangkuhan jahiliyyah menonjol dalam jiwanya, walaupun dia orang baik dalam pergaulan. Waktu kaumnya menyerunya kepada Islam, ia menjawab, "Kalau aku tahu kebenaran yang aku kemukakan itu sudah pasti aku tidak akan mengikutnya." Demikian angkuhnya Amar. Kaum Muslimin di Madinah pun mengetahui bagaimana keanehan Amar di tengah-tengah kaumnya yang sudah memeluk Islam. Ia terasing sendirian, hatinya sudah tertutup untuk menerima cahaya Islam yang terang benderang. Kini dalam saat orang bersiap-siap akan maju ke medan perang, dia segera menemui Rasulullah s.a.w. , menyatakan dirinya akan masuk Islam malah akan ikut berperang bersama angkatan perang di bawah pimpinan Rasulullah s.a.w. . Pedangnya yang tajam ikut dibawanya.
Rasulullah s.a.w. menyambut kedatangan Amar dengan sangat gembira, tambah pula rela akan maju bersama Nabi Muhammad s.a.w.. Tetapi orang ramai tidak mengetahui peristiwa aneh ini, kerana masing-masing sibuk menyiapkan bekalan peperangan. Di kalangan kaumnya juga tidak ramai mengetahui keIslamannya. Bagaimana Amar maju sebagai mujahid di medan peperangan. Dalam perang Uhud yang hebat itu Amar memperlihatkan keberaniannya yang luar biasa. Malah berkali-kali pedang musuh mengenai dirinya, tidak dipedulikannya. Bahkan dia terus maju sampai saatnya dia jatuh pengsan. "Untuk apa ikut ke mari ya Amar?" Demikian tanya orang yang hairan melihatnya, sebab sangka mereka dia masih musyrik. Mereka kira Amar ini masih belum Islam lalau mengikut sahaja pada orang ramai. Dalam keadaan antara hidup dan mati itu Amar lalu berkata, "Aku sudah beriman kepada Allah s.w.t. dan Rasul-Nya, lalu aku siapkan pedangku dan maju ke medan perang. Allah s.w.t. akan memberikan syahidah padaku dalam waktu yang tidak lama lagi." Akhirnya Amar meninggal dunia. Rohnya mengadap ke hadrat Illahi sebagai pahlawan syahid. Waktu hal ini diketahui Rasulullah s.a.w. , maka Baginda s.a.w. pun bersabda,: "Amar itu nanti akan berada dalam syurga nantinya." Dan kaum Muslimin pun mengetahui akhir hayat Amar dengan penuh takjub, sebab di luar dugaan mereka. Malah Abu Hurairah r.a sahabat yang banyak mengetahui hadith Rasulullah s.a.w. berkata kepada kaum Muslimin, "Cuba kamu kemukakan kepadaku seorang yang masuk syurga sedang dia tidak pernah bersyarat sekalipun juga terhadap Allah s.w.t.." "Jika kamu tidak tahu orangnya." Kata Abu Hurairah r.a lagi, lalu ia pun menyambung, ujarnya, "Maka baiklah aku beritahukan, itulah dia Amar bin Thabit." Demikianlah kisah seorang yang ajaib, masuk syurga demikian indahnya. Ia tidak pernah solat, puasa dan lain-lainnya seperti para sahabat yang lain, sebab dia belum memeluk Islam. Tiba-tiba melihat persiapan yang hebat itu, hatinya tergerak memeluk Islam sehingga ia menemui Rasulullah s.a.w.. Ia menjadi Muslim, lalu maju ke medan perang, sebagai mujahid yang berani. Akhirnya tewas dia dengan mendapat syahadah iaitu pengakuan sebagai orang yang syahid. Mati membela agama Allah s.w.t. di medan perang. Maka syurgalah tempat bagi orang yang memiliki jolokan syahid. Rasulullah s.a.w. menjamin syurga bagi orang seperti Amar ini.

NAMA-NAMA SYURGA DAN NERAKA
Tingkatan dan nama-nama syurga ialah :-
1. Firdaus
2. Syurga 'Adn
3. Syurga Na'iim
4. Syurga Na'wa
5. Syurga Darussalaam
6. Daarul Muaqaamah
7. Al-Muqqamul Amin
8. Syurga Khuldi
Sedangkan tingkatan dan nama-nama neraka adalah :-
1. Neraka Jahannam
2. Neraka Jahiim
3. Neraka Hawiyah
4. Neraka Wail
5. Neraka Sa'iir
6. Neraka Ladhaa
7. Neraka Saqar
8. Neraka Hutomah
p/s:jika terslah maklumat,,sila informkan segera kat Jejak Jejak 1A7 ..segala kesilapan harap dimaafkan,,juga segala kelemahan post ana ini kerana yang baik itu datangnya drpd Allah s.w.t yang Maha Berkuasa,,dan yang buruk itu datangnya dr diri ana sendiri yang amat lemah sebagai hamba-Nya.
MyEm0.Com
p/s ii : kpada sesiapa yang mempunyai akaun laman sosial Friendster (1 Ibnu Arabi SAHAJA,join le group 1A7 ow yang ber''debu'' sangat2 dah tu,,bleh kita bg tazkirah kat tu ke,,aktiviti2 kat tu ke..yang dah join..jenguk2 la..huhu)
akhir kalam..
kamsahamnidaaaaa ! ~~
wallahualam..
assalamualaikum w.b.t.

3 comments:

 1. NuNusHhhh!!
  quote 5 inggit tu saya punyershhh!!
  aliyysshhh hanyershhh menciplakshhh!!

  LILISHHH!!! TT___TT

  ReplyDelete
 2. hallo teman,

  saya mau minta tolong nich... Boleh nggak..???
  Begini...saya kan sekarang sedang mengikuti sebuah kompetisi blog.
  Nah, saya butuh support dari teman agar bisa menang,
  untuk memberikan komentar pada artikel saya di :
  http://rifkifauzi.blogdetik.com/index.php/2010/11/dari-internet-sehat-jadi-hebat-dari-dunia-maya-jadi-nyata/

  TERIMA KASIH BANYAK

  salam teman blog,
  Rifki Fauzi
  (weowe.blogspot.com)

  ReplyDelete